nakit rojstni kamni

Rojstni kamni in njihov pomen

Veš kaj so rojstni kamni in kaj predstavljajo? Tukaj lahko izveš več..

Rojstni kamni so posebni kamni, ki so tradicionalno povezani z vsakim mesecem v letu, zaradi česar imajo oseben in pomemben način povezovanja z mesecem rojstva. Vsak rojstni kamen ima edinstveno moč in lastnosti, za katere se pogosto verjame, da prinašajo srečo, zaščito in moč tistemu, ki ga nosi. Nošenje teh kamnov spodbuja pozitivno energijo in harmonijo v našem življenju, zaradi česar je nakit iz rojstnega kamna cenjeno in premišljeno darilo za posebne priložnosti. 

Klikni tukaj, če želiš obiskati našo kolekcijo personaliziranega nakita z rojstnimi kamni. Izdelujemo ženske ogrlice in zapestnice, ki so lahko unikatno darilo za vašo prijateljico, ljubljeno osebo ali celo zase.

1 Januar – Granat

Kamen spominja na rdeče seme granatnega jabolka. Ime izvira iz srednjeveške besede "gernet" iz 14.stoletja in pomeni temno rdeča. Ti čudoviti kamni prihajajo v različnih barvah, najpogostejši sta temno rdeča in vijolična. Posebej trpežni dragi kamni se najdejo povsod po svetu, vključno z Wyomingom, Češko, Grčijo, Rusijo, Tanzanijo, Madagaskarjem, Šri Lanko in Indijo.

Granat simbolizira resnico in vero. Govori se, da so ti kamni nosilca varovali med potovanji, pred nesrečami daleč od doma in da imajo sposobnost zaščititi svojega lastnika pred nočnimi morami. Granat simbolizira globoka in trajna prijateljstva. Podarite Granat nekomu, čigar prijateljstvo globoko cenite. Granat je bil hvaljen zaradi svojih zdravilnih moči, saj naj bi imel zdravilne učinke na srce in pljuča.

2 Februar - Ametist

Kvarčne mineralne vrste, Ametisti se v svoji vijolični barvi razlikujejo od rdečkasto vijolične do sivkasto vijolične. Beseda "ametist" prihaja iz grščine, kar pomeni "ne pijan" in ker vijolična barva spominja na barvo vina, ni naključje, da je "meti" beseda za vino. Ametiste najdemo širom celega sveta, vključno z ZDA, Mehiko, Brazilijo, Kanado, Afriko, Italijo, Nemčijo in Rusijo.

Ametist, ki s svojo izjemno barvo prikazuje dramo in vznemirjenje, je zlahka prepoznaven dragulj. Starodavni ljudje so verjeli, da jih lahko zaščiti pred pijanstvom in zastrupitvijo. Danes so ti presenetljivi kamni povezani s stabilnostjo, mirom, ravnotežjem, iskrenostjo in mirnim razmišljanjem. V srednjem veku so ga uporabili tudi kot zdravilo za odpravo spanja in izostritev uma. Še vedno velja, da je učinkovit pri zdravljenju sindromov, glavobola, nespečnosti in za splošno zdravljenje.

3 Marec - Akvamarin

Dragulje, ki jih odražajo hladne mirne barve, kot da bi nosili del valov iz oceana, nosili pomen morske vode v imenu samem. Včasih se je verjelo, da prihajajo akvamarini iz skrinjic siren, nanošenih na obalo. Te svetle barve dragih kamnov, je mogoče najti v Braziliji, na Kitajskem, Kolumbiji, Rusiji, Indiji in ZDA.

Zaradi svoje povezanosti z morjem so bili akvamarini sveti kamni za mornarje, katerim so obljubljali varno potovanje. Zaradi svoje pomirjujoče barve se verjame, da prinašajo mir in spokojnost tistemu, ki ga nosi. Rimljani so verjeli, da bi jih lahko akvamarinski nakit spravil s sovražnikom. Nekateri so verjeli, da ti kamni med ljudmi ponovno prebudijo ljubezen.

Akvamarini zaradi pomirjujočega učinka še vedno veljajo za pomoč pri duševnem zdravju in za negovanje notranjega miru. V antičnih časi so se ti dragi kamni uporabljali za ozdravitev kakršnekoli okužbe in so bili pomembni pri zdravljenju očesnih bolezni.

4 April - Diamant

Srečni tisti, ki so rojeni aprila, saj je njihov rojstni kamen najbolj cenjen. Ime izhaja iz grške besede "adamas" kar pomeni nepremagljiv. Ta naslov si vsekakor zasluži. Najtežji in najbolj trpežen kamen, zato stoji kot simbol za večno ljubezen. Ti dragulji so posebni tudi zaradi njihove široke palete barv, od najbolj znane kristalno bele do zelo temno črnih. Diamanti so danes v glavnem izkopani v Južni Afriki, Indiji, Braziliji, Kanadi in Avstraliji.

Diamanti so bili dragoceni že od antičnih časov, tudi pred 400 leti pred Kristusom. Sanskritska besedila te kristale omenjajo skupaj s čudeži. S temi dragimi kamni je povezanih veliko legend. Verjeli so, da so bili diamanti ustvarjeni z udarci strel, ki so zadele zemljo. Grki so verjeli, da so diamanti solze bogov ali drobci zvezd.

Zaradi neštetih legend o diamantih, blišču in briljantnosti, so verjeli, da imajo čarobno moč. Diamant predstavlja vero, zvestobo, poštenost, čistost in ljubezen. To je razlog, zakaj so diamanti glavna izbira zaročnih prstanov. Ti kamni naj bi imeli izjemne zdravilne moči, ozdravijo bolezni povezane z možgani in zaradi njihove čistosti jih povezujejo s sposobnostjo razstrupljanja telesa.

5 Maj - Smaragd

S svojo svetlo zeleno barvo bi se lahko smaragd imenoval simbol pomladi in zato ni naključje, da je s svojo presenetljivo zeleno barvo glavni rojstni kamen za tiste, ki so rojeni v maju. Bolj kot je njegova zelena barva intenzivna, večja je njegova vrednost. Včasih opazimo tudi razkritje modrikastega odtenka. Ime za smaragd izhaja posredno iz grške besede "smaragdos" in je bilo ime za večino zelenih kamnov. Te kamne lahko najdemo v Kolumbiji, Braziliji, Rusiji, Avstraliji, Južni Afriki, Indiji, Norveškem, in ZDA.

Smaragdi s svojo globoko zeleno barvo simbolizirajo obnovo življenja in imajo značilnosti, ki jih lahko prinesete v svoje življenje: zvestoba, spoštovanje in prijateljstvo. O smaragdu obstaja veliko mitov. Rimljani so smaragde povezovali z boginjo Venero, ki predstavlja plodnost, dobroto in lepoto. Verjeli so, da preprečuje epilepsijo, ustavi krvavitev in zniža povišano telesno temperaturo.

6 Junij - Biser

Edini dragulj, ki ga ustvarijo živa bitja, ostrige in školjke. Biseri naredijo tiste, ki so rojeni junija srečnejše, saj imajo izjemen rojstni kamen. Od najbolj razširjenih belih do redkejših črnih, biseri so čudovita darila iz oceanov. Ime izhaja iz latinske besede "perna" in pomeni "noga", zaradi sličnosti odprte školjčne lupine z ovčjo nogo. Biseri danes prihajajo iz Japonske, Kitajske, Avstralije, Filipinov in Indonezije.

Biseri so bili zelo cenjeni že od časa starega Egipta. Od takrat so se začele miti in legende. Imenovali so jih kamni z lune, ki so sposobni prinesti dobrodelnost, nedolžnost in vero. Verjame se, da imajo zdravilne moči, da ozdravijo številne različne bolezni, celo norost. Dandanes se jih uporablja v azijski medicini.

Biseri so kot simbol čistosti najboljša izbira za zaročni prstan. Demonstrirajo najčistejša čustva, ki jih gojite do Vaših ljubljenih.

7 Julij - Rubin

V starodavnih azijskih zgodbah so ga imenovali "žareč kamen". Ker predstavlja vročino poletja, ni naključje da je rojstni kamen tistih, ki so rojeni v juliju. Ime rubin izhaja iz latinske besede "ruber" kar pomeni rdeča. Ker je eden od štirih dragih kamnov, se njegova dragocenost poleg drugih lastnosti, meri v barvi. Bolj je rubin svetel, "krvav", bolj dragocen je. Njihova izredna barva in trdota, ki jo prekaša le diamant, naredi rubine ene izmed najbolj želenih kamnov po vsem svetu.

Rubine najdemo v Burmi, Šri Lanki, ZDA, Indiji, Avstraliji, Pakistanu, Nepalu, Afganistanu, Braziliji, Mjanmaru in na Tajskem.

8 Avgust - Peridot

Eden izmed najstarejših dragih kamnov, za tiste, ki so rojeni v mesecu avgustu. Simbol sonca, peridot, prinaša svetlo zeleno barvo k zadnjemu poletnemu mesecu. Peridoti so eni izmed kamnov, ki ne prihajajo v različnih barvah, vendar se razlikujejo glede na svetlost zelene, od olivnato zelene do temnejših, rjavkastih odtenkov. Peridote najdemo v Braziliji, Burmi, Avstraliji, Keniji, Mehiki in Šri Lanki.

Poreklo imena peridot ni povsem jasno, ampak naj bi izhajalo iz grške besede "peridona" kar pomeni "dati veliko". Ta dragi kamen nosi ta pomen še danes, saj se zdi, da peridot prinaša blaginjo in srečo. Zaradi omenjene simbolike s soncem, peridoti pomagajo pri depresiji, znižujejo količino stresa, zmanjšajo negativna čustva, razstrupljajo telo in celo pomagajo pri negi las, kože in nohtov.

9 September - Safir

Popularen že od srednjega veka, Safir je dragi kamen tistih, ki so rojeni septembra. Ti kamni pridejo v precej različnih barvah, vendar so najbolj znani po bogati svetlo modri barvi. Ime izhaja iz večih starodavnih jezikov, vendar je ena glavnih pojasnil latinska beseda "sapphirus", kar pomeni "modra". Safirje najdemo v Indiji, Mjanmaru, na Tajskem, Vietnamu, Šri Lanki, Kitajski, Avstraliji, Braziliji, Afriki in Severni Ameriki.

Zaradi pomirjujočih moči modre barve, se verjame, da safirji prinašajo mir, harmonijo in pomagajo pri fokusu. Od srednjega veka dalje se verjame, da krepijo modrost. Simbolizirajo iskrenost, zvestobo in zato nakit s safirji ni le popolno darilo za tiste rojene v mesecu septembru, ampak je primeren tudi za popoln zaročni prstan, s katerim demonstrirate kako izjemna je Vaša ljubezen. Safir je bil izbran tudi kot kamen na zaročnem prstanu od princese Diane, kar kaže na kraljevitost tega kamna.

10 Oktober - Roza Turmalin

Turmalini prihajajo v različnih odtenkih in barvah, toda svetlo sijoči roza turmalin je tisti, ki je posvečen mesecu oktobru. Na splošno ime pomeni "kamen mešanih barv" in prihaja sinalske besede "tura mali". Morda je zaradi svoje barve roza turmalin povezan s srčno čakro in pravijo, da odpre srce brezpogojni ljubezni. Roza turmaline lahko najdemo v Braziliji, Šri Lanki, Nigeriji, Mozambiku, Madagaskarju, Afganistanu, Pakistanu in ZDA.

Ta dragi kamen obkroža veliko legend. V antičnih časih so za turmaline verjeli, da zagotavljajo čarobno zaščito pred zlom in pravijo, da je to kamen z največ metafizičnimi močmi. Za roza turmalin še danes velja, da lahko zmanjša anksioznost in stres.

11 November - Citrin

Kot, da bi v tem hladnem mesecu prinesel svetlobo in toplino, je Citrin s svojimi svetlimi barvami postal kamen za november. Ime za kamen je precej samoumevno, saj beseda citrin spominja na agrume. Kamne je mogoče dobiti v Braziliji, Boliviji, Afriki in Rusiji.

Legenda pravi, da je citrinski kamen sposoben odpreti um in s tem celo povečati psihično moč. Še vedno se verjame, da ima zdravilne in pomirjujoče moči, da zmanjša tesnobo, živčnost in zmanjša stres vsakdana. Glede na barvo tega svetlega kamna, bi naj bili citrini povezani z veseljem in radostjo. Tistemu, ki ga nosi dajejo več upanja in moči v težkih situacijah.

12 december - Tanzanit

Ljudje rojeni decembra, imajo izjemen kamen, namenjen zanje. Tanzanit je eden od zadnjih odkritih dragih kamnov. Z relativno moderno zgodovino je tanzanit kljub temu požel fascinacijo in občudovanje, zaradi njegove svetle temno modre barve. Ti dragi kamni so precej redki in eden izmed redkih krajev v katerem se nahajajo je območje v Tanzaniji.

Ker je zgodovinsko gledano še dokaj mlad, ga miti in legende ne obkrožajo. Tanzaniti so bili opaženi pri Tiffany & Co, ki so kamnu dali ime po njegovem nahajališču in ga popularizirali po celem svetu, tako da je tanzanit danes eden najbolj dragih kamnov.

Sedaj, ko veš nekaj več glede rojstnih kamnov ti bo veliko lažje izbrati nakit. Klikni tukaj in si oglej našo kolekcijo.

Nazaj na spletni dnevnik